L-karnityna jest jedną z najpopularniejszych substancji spożywanych przez sportowców. Jak się okazuje jest równie nieoceniona jeśli chodzi o spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Została wykryta na początku ubiegłego stulecia w tkance mięśniowej. Występuje więc naturalnie w ludzkim organizmie, jaki jest więc sens jej przyjmowania? Niestety L-karnityny w naszym organizmie nie jest zbyt dużo. Organizm do prawidłowego funkcjonowania musi ją pozyskiwać z pokarmu. Najwięcej znajduje się w mięsie takim jak dziczyzna czy baranina, wieprzowina oraz drobiu. Nieco mniej jest jej w rybach oraz nabiale. Dlaczego suplementacja L-karnityną dla sportowców jest tak ważna? Po pierwsze L-karnityna ułatwia regenerację organizmu po intensywnym wysiłku. Po drugie ma ona ogromny wpływ na procesy energetyczne występujące we włóknach mięśniowych. Jeśli więc L-karnityny jest więcej to te procesy zachodzą szybciej i lepiej. Działa również w sposób oczyszczający na nasz organizm. Przede wszystkim pozwala na lepszą regenerację po wysiłkową.

Previous post L-karnityna – organiczny stymulator spalania tłuszczu
Next post L-karnityna – wsparcie dla ludzi na diecie