L-karnityna – organiczny stymulator spalania tłuszczu

L-karnityna (karnityna, witamina B11) to chemiczny związek pochodzenia organicznego, w organizmie człowieka syntetyzowany w niewielkich ilościach w mózgu, wątrobie i nerkach. Wyprodukowana w nerkach i wątrobie z aminokwasów lizyny i metioniny, L-karnityna magazynowana jest następnie w mięśniach. Do organizmu, karnityna jest także dostarczana z pożywieniem, a jej głównymi źródłami są produkty mięsne oraz mleko, a także orzechy, czosnek, brokuły, banany. Suplementy diety, które zawierają karnitynę, należą do grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Podstawowym zadaniem L-karnityny jest udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów (nazywanych energetycznymi centrami komórek). Ponieważ L-karnityna wykorzystuje zmagazynowany tłuszcz jako źródło energii, substancja ta pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jednakże, przyjmując L-karnitynę, należy pamiętać, że sama w sobie nie wystarczy do spalenia tłuszczu, bardzo ważna jest jeszcze aktywność fizyczna, zmuszająca mięśnie do pracy i związanego z tym zwiększonego zapotrzebowania na energię w tym także energię zmagazynowaną w tłuszczach.

Previous post L-karnityna – wspomaganie w walce z tłuszczem
Next post Wpływ L-karnityny na nasz organizm