Niechciana tkanka tłuszczowa spędza sen z powiek wielu osobom i staje się źródłem poważnych kompleksów. Być może jej odkładanie jest spowodowane niedoborem ważnego składnika L-karnityny? To właśnie ona reguluje pracę całej gospodarki tłuszczowej organizmu.
Obecność L-karnityny ma kluczowe znaczenie dla problemu z odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Właściwości tego składnika sprawiają, że wspomaga ona transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie mogą one ulegać przemianie w energię do działania. Kiedy brakuje L-karnityny kwasy te nie mogą przenikać i odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego miejsca już blisko do znienawidzonej oponki na brzuchu.
Niedobory L-karnityny zdarzają się bardzo rzadko, gdyż znajduje się ona w wielu produktach zawartych w codziennej diecie. Ponieważ jednak są to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli drób, mięso, mleko i nabiał, kłopoty z odpowiednim poziomem składnika mogą mieć wegetarianie. Dodatkowa suplementacja przydaje się również sportowcom i pracownikom fizycznym.

Previous post KORZYŚCI – L-KARNITYNA
Next post L-karnityna : zdrowe wspomaganie organizmu