L-karnityna jest składnikiem kluczowym dla prawidłowego działania gospodarki tłuszczowej organizmu. Jej właściwości łączy się również z odchudzaniem i spalaniem tkanki tłuszczowej, przez co stała się ona częstym składnikiem preparatów i suplementów dietetycznych.
L-karnityna do ludzkiego organizmu trafia wraz z pożywieniem: głównie produktami pochodzenia zwierzęcego, mięsem, mlekiem, serami, jajami. Dieta wegetariańska nie jest w stanie sprostać zapotrzebowaniu organizmu na L-karnitynę, toteż osoby, które stosują ten model odżywiania mogą mieć problemy z niedoborami i powinny przyjmować suplementy.
Wpływ L-karnityny na odchudzanie wiąże się z właściwościami, dzięki którym pozwala ona przenikać długołańcuchowym kwasom tłuszczowym do mitochondriów i wykorzystywać je w charakterze energii do treningów. L-karnityna wspomaga także metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Zaleca się, by preparaty z L-karnityną przyjmować na około 30 minut przed rozpoczęciem treningu, gdyż na ten okres przypada jej najwyższa skuteczność.

Previous post L-karnityna właściwości
Next post L-karnityna – wspomaganie w walce z tłuszczem